Top Image

Fyll i fälten och se till att uppgifterna är rätt ifyllda.

Vissa frågor kan ta lite längre tid att besvara, men vi lovar att göra vårt allra bästa för att
återkomma så fort som möjligt!

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelande:

Frågor och svar

Kattungar

 

 

Jag har en ny kattunge hemma. Vad ska jag ge honom för mat?

En kattunge ska dia sin mamma upp till 6 veckors ålder. Vid 4 veckors ålder kan du gradvis vänja in honom på kattungefoder, såsom FRISKIES Junior. Blanda FRISKIES Junior med avsvalnat kokt vatten, tills det blir en grötig konsistens.

 • Maten kan då ges på olika sätt och ”skall ges rumstempererat: ”Du kan antingen stryka på lite mat runt kattungens mun. Kattungens normala reaktion är då att slicka bort det.
 • Du kan låta kattungen använda sig av sitt luktsinne och utforska maten på egen hand.
 • Stoppa för hand in små bitar av maten i kattungens mun.

Digivande/Dräktig katt

Vad är det som är så bra med kattungefoder?

En speciell formula, som innehåller rikligt med protein för upprättande av  frisk vävnad och utveckling av organen och höga nivåer av viktiga mineraler, såsom fosfor, magnesium, zink och järn, som hjälper kattungar att bygga stark benstomme och tänder. Katter måste också ha taurin, en aminosyra, som är viktig både för hjärtat och synen. En kattunge behöver ett komplett och balanserat foder, såsom FRISKIES Junior upp till 1 års ålder.

Innekatter

Hur gammal ska kattungen vara när jag ska börja med vuxenfoder?

När kattungen blir 1 år.

Vuxna katter

Kan en kattunge äta vuxenfoder?

Nej. Det är mycket viktigt att ge kattungen särskilt kattungefoder, för att stötta tillväxten och utvecklingen. Vuxenfoder är avsett för vuxna katter, som vuxit färdigt och för att underhålla den redan erhållna vuxna vikten.

Digivande/Dräktig katt

Vilket foder skall jag ge till min digivande/dräktiga katt?

En dräktig eller digivande katt behöver extra vitaminer, mineraler, protein och extra kalorier för energin. De har alltså samma behov som kattungar  och allt de behöver finns i FRISKIES Junior. Genom att ge FRISKIES Junior får hon

25 % mer protein jämfört med FRISKIES Adult och extra taurin, vitaminer och mineraler. Det bästa är att din katt börjar äta ett komplett och balanserat kattungefoder, så fort du märker att hon är dräktig. Det kommer att tillgodose de extra behov, hon kommer att ha från början av hennes dräktighet.

Mängden foder, som din katt behöver, ökar rejält under tiden hon är digivande. Ställ fram en skål med torrfoder och låt din katt äta så mycket hon vill ha. För att producera mjölk behöver hon också vatten, så se till att det alltid finns en stor skål, som alltid är helt fylld med färskt vatten.

Innekatter

Min katt är en innekatt, vilket foder ska jag ge henne?

Katter som spenderar nästan all sin tid inomhus behöver extra omtanke när det gäller näringssammansättning. De har begränsad tillgång till naturlig näring från naturen och kan ibland få för lite motion, vilket kan leda till viktökning. Innekatter har också en tendens att öka sin pälsvård mer, vilket kan leda till fler hårbollar.

FRISKIES Indoor hjälper till att ersätta några av de viktiga näringsämnen från grönsaker. 100 % komplett och balanserad näring, som innehåller en omsorgsfullt sammansatt balans av proteiner och kalorier för att hjälpa till att reducera oönskad viktökning. FRISKIES Indoor innehåller också en optimal balans av mineraler, för upprätthållande av friska urinvägar, naturliga fibrer för att motverka hårbollar och god matsmältning och cikoria för att motverka dålig lukt i kattlådan. Du hittar FRISKIES Indoor i kattmatshyllan hos de flesta livsmedelsbutiker.

 

Vuxna katter

Vilket foder skall jag ge till min vuxna katt för att främja bästa möjliga hälsa?

En vuxen katt med normal aktivitet behöver ett vanligt vuxenfoder. Du kan ge ett bra kvalitetsfoder (såsom FRISKIES), som är komplett och balanserat, förutsatt att din katt inte är dräktig eller digivande. Från 7 års ålder bör katten gå över till ett seniorfoder, såsom FRISKIES Senior 7+.

Vått eller torrt?

Vått eller torrt, vilket är bäst för katten?

Om du ska ge torrt eller vått beror helt och hållet på vad din katt föredrar. Båda erbjuder variationer och innehåller alla näringsämnen, så länge som du väljer ett helfoder. En del katter gillar de knapriga bitarna medan andra de mjuka. Det går alldeles utmärkt och ge båda.

Det är svårt att jämföra våt och torr kattmat av 2 orsaker:

 • Energitätheten är olika hos de två fodren. Torrfoder är mer koncentrerat och kan därför ges i mindre mängd. Det betyder att du behöver ge mindre mängd än av våtmat, följ därför utfodringsguiden på förpackningen.
 • Vattenmängden i våtfoder kan få det att se ut som om näringsnivån är lägre. Så är emellertid inte fallet, då din katt äter större mängd av detta.

Kom ihåg att när du utfodrar din katt alltid ha en skål med färskt vatten tillgänglig.

 

Jag ser att det finns många fördelar med torrfoder.

Hur gör jag när jag ska få min katt och gå över till torrfoder?

Vi föreslår en gradvis övergång genom att byta ut lite av det gamla fodret och tillsätta lite av det nya för att efter 10 dagar helt övergå till att bara äta torrfoder. Du kommer att märka att din katt kommer att dricka mer, när den bara utfodras med torrfoder. Det är bara naturligt, eftersom torrfoder innehåller mindre vätska än våtfoder och den behöver därför dricka mer för att hålla vätskebalansen.

Seniorkatter

Varför behöver katter, som är 7 år och äldre, en specialkost?

Även om många katter fortfarande är aktiva vid 7 års ålder och även när de är äldre, förändras deras kostbehov. Genom att ge ett komplett och balanserat foder, såsom FRISKIES Senior 7+, kan du vara säker på att den äldre katten får den näring, den behöver för att vara välmående och hälsosam.

 

Då många seniorkatter lever länge, varför finns det så litet utbud av olika smakvarianter?

Tack vare en ökad medvetenhet hos djurägare, har det blivit vanligare att använda seniorfoder till äldre katter. Därför tittar vi konstant på möjligheten att erbjuda fler varianter för att göra fler seniorkatter nöjda. FRISKIES tillverkas av Purina PetCare, som även har andra seniorfoder, som vi kan rekommendera dig att prova till din katt.

 

Överviktiga katter

Jag tror att min katt är överviktig. Vad kan jag göra?

Titta på måttabellen, som FRISKIES (som tillverkas av Purina PetCare) har tagit fram och där kan du hitta information och tips!

Proteinnivå

Ska en seniorkatt ha ett foder med lägre proteinhalt?

Protein är en viktig näringskälla, som behövs för kroppens alla funktioner. Därför behöver du inte ge ett foder med lägre proteinnivå, såvida det inte finns medicinska skäl, som gör att ett seniorfoder inte skulle vara bra för katten.

Fosfornivå

Vad ligger fosfornivån på i seniorfoder?

Fosfornivån i våra foder är satta enligt riktlinjerna enligt European PetFood Industry Federation´s Nutritional Guidelines for Complete & Complementary Pet Food for Cats and Dogs.De uppdateras kontinuerligt med de senaste forskningsrönen och är granskade av oberoende näringsexperter i Europa.

Dessa riktlinjer har nyligen blivit ordentligt reviderade och uppdaterade. Vårt sortiment fortsätter att följa riktlinjerna för näring, som specificerar rekommenderad fosfornivå för våra djur i olika livsfaser.

Katten dricker inte

Min katt tycker inte om att dricka vatten. Ska jag vara orolig för detta?

Vissa katter föredrar att dricka rinnande vatten och andra föredrar att dricka från dammar och en del från unkna pölar. Om du alltid har en skål full med färskt vatten framme, så behöver du inte göra något annat. Katter dricker ofta när du inte ser och du tror kanske därför att de inte dricker så mycket.

De flesta våtfoder innehåller 70-80 % vatten och katter får de mesta av sitt vätskebehov från fodret.  Om de bara äter torrfoder, som dock innehåller lite vatten, kommer du att se dem dricka mer.

Njursvikt

Min katt har fått diagnosen njursvikt, kan hon äta vanligt kattfoder?

Egentligen inte. För korrekt behandling krävs särskilt dietfoder. Din veterinär kan rekommendera ett särskilt veterinärfoder. Detta kommer förmodligen att vara dyrare än vanligt foder men har en särskild sammansättning för  din katts speciella behov och ska alltid användas om detta rekommenderas. Titta gärna på Purinas Veterinary Diets hemsida.

FLUTD

Vad är F.L.U.T.D?

Feline Lower Urinary Tract Disease (F.L.U.T.D.) är relativt vanligt och tyvärr ett problem, som kan drabba katter. Det är egentligen en grupp av sjukdomar, som går under samma beteckning och kristallbildning är en av dem. De finns många riskfaktorer, som kan göra katten mottaglig för att få detta och dessa kan sammanfattas enligt nedan:

 • Ålder – F.L.U.T.D. förekommer oftast från 2-6 års ålder
 • Kön och kastrering – kastrerade hanar har större benägenhet att få detta än honor
 • Överviktiga och feta katter är också mer utsatta
 • Lifsstil – innekatter, som vistas utomhus lite eller inte alls, har också ökad risk att få detta
 • Ras och ärftlighet – vissa raser, som t ex Perser, är mer utsatta för denna risk, förmodligen av nedärvda anlag
 • Stress – detta är en hög riskfaktor för att utveckla detta och speciellt i ett hem med många katter med abrupta förändringar i den dagliga rutinen eller att det kommit en ny katt i kvarteret
 • För lite vätskeintag – detta är en annan mycket känd riskfaktor och därför är det viktigt att alltid ha en skål med färskt vatten tillgänglig, så att katten kan dricka mycket, ha gärna flera vattenskålar framme, vattenfontäner och ge våtfoder etc.

FRISKIES innehåller en speciell sammansättning för att neutralisera pH-värdet i urinen. Emellertid, utifrån ovanstående riskfaktorer för att få F.L.U.T.D. och kristallbildning, räcker det inte bara att ge fodret för att motverka detta.

Då det inte vetenskapligt är bevisat att de kommersiellt framställda fodren är orsak till F.L.U.T.D., visar de senaste rönen att vissa typer av urinvägssjukdomar (sådana som är orsakade av kristallbildning) kan bli hjälpta av särskilt framställda foder, som en veterinär kan rekommendera. Purina (tillverkaren av FRISKIES) säljer också ett kattfoder, som heter Purina Veterinary Diet UR /st/Ox, med en näringssammansättning för att avhjälpa två typer av urinsten, som är de vanligaste, som drabbar katter, struvitsten och oxalatsten.

Vi rekommenderar att ni tar kontakt med en veterinär och diskuterar vilket av Purina Veterinary Diet, som du skall ge. Det är också en bra idé att tänka igenom på vilket sätt du kan minimera risken, för att din katt ska slippa detta problem i framtiden, t ex genom att öka motionen/lekar, låta katten gå ner i vikt (endast om din katt är överviktig), minska stress etc.

Diabetes

Min katt har diabetes. Vilket foder ska jag ge då?

Den finns två sorters Diabetes men den mest kända är Diabetes Mellitus. För att diagnostisera diabetes tar veterinären antingen ett blodprov eller en urinanalys. Det finns olika metoder för att behandla detta. Vissa veterinärer kan föreslå både särskilt foder och insulininjektioner, medan andra kan föreslå en av metoderna att börja med. När din katts värden till sist är stabiliserade, behöver det inte inverka på din katts liv och sjukdomen kan lätt skötas i samförstånd med din veterinär.

Allergi

Hur hanterar jag min katts foderallergi?

Foderallergier eller foderintolerans är ovanliga hos husdjur. De flesta diagnostiserade allergier är hudproblem och 10-15 % resulterar i magproblem. Det är viktigt att få en korrekt diagnos, eftersom dessa symptom även sättas i samband med flera andra hud- och magproblem.

Foderallergi kan uppstå närsomhelst under kattens liv. Vissa symptom kan upptäckas tidigt genom blodanalys men i de flesta fall, börjar behandling först när symptomen har blivit upptäckta. Det är viktigt att komma ihåg att när foderallergi uppstår, beror det på onormal reaktion i kattens eget immunförsvar och inte orsakat av fodret.

Typiska symptom vid foderallergi:

 • Hudklåda
 • Återkommande öroninfektioner
 • Kliande
 • Förlust av päls
 • Ytlig hudinflammation/fukteksem
 • Ytliga sår
 • Kräkningar
 • Diarré

 

Ett sätt att diagnostisera foderallergi eller foderintolerans är genom att utföra försök med att utesluta foder. Detta görs genom att katten sätts på en mycket strikt diet. De flesta allergier triggas av proteinet i fodret, så det är för att bestämma om det är protein som är boven, som detta prov görs. Det betyder att katten antingen får äta ett veterinärrekommenderat hydrolyserat foder eller en ny proteindiet under en period av 6-12 veckor och därefter introducera en proteinkälla i taget för att identifiera olika allergener. Se Purina Veterinary Diet för mer information.

Bölder

Min katt har bölder. Vad kan jag göra åt detta?

Bölder uppstår vanligtvis genom ett bett av en annan katt. Även om en katt har rena tänder, finns det fullt av bakterier i kattens mun, som kan komma in under huden, på den katten, som blir biten. När sedan katten upphör att bita och släpper taget, så stängs huden och stänger inne bakterier, som sedan leder till infektion.

Om din katt får en böld, bildas var under såret, vilket kan göra att din katt inte mår bra. Bölder är mycket smärtsamma och kan spricka om de lämnas obehandlade. I de flesta fall, kan din veterinär tömma bölden, så att varet kommer ut och din katt kan då behöva en antibiotikakur för att bli av med infektionen.

Kala fläckar

Vad gör jag om min katt har kala fläckar?

Om katten tappar päls, kan det bero på många saker. Ringorm, svampinfektioner i huden, hormonproblem, lopp- och kvalsterangrepp, allergier eller psykologiska orsaker, alla dessa kan vara orsak till att katten tappar päls.

Något så enkelt som pälsvård kan också vara orsak till detta. Alla katter slickar sin päls – men inte alla är så bra på detta, särskilt inte överviktiga katter. Andra katter slickar sin päls alldeles för mycket. Överdriven pälsvård kan vara orsaken när katten börjar tappa päls, särskilt på magen, ryggen och på insidan av bakbenen.

Katten kan också tappa mycket päls efter att den fått kattungar, när den är gammal, vid sjukdom eller om den får näringsfattig kost.

Om du märker att din katt börjar tappa päls, skall du börja med att ringa till din veterinär, så att katten får göra en hälsoundersökning. Det kan innebära att man tar ett litet skrapprov från huden, blodprov och prov på pälsen. Din veterinär brukar alltid först kolla om det är ett parasitangrepp och hur du har avmaskat katten. Om detta nyligen är gjort med god effekt, kommer veterinären att fortsätta med ytterligare undersökningar.

Om problemet är beteendeorsakat är det viktigt att föra dagliga anteckningar om detta. Om du misstänker att din katt är stressad och orolig, notera tid och i vilka situationer, din katt slickar och rycker päls. Din veterinär kan då avgöra om det är något i din omgivning du behöver ändra eller om din katt behöver lugnande medicin.

Löptid

Hur vet jag om min katt löper?

Katter når puberteten mellan 5-9 månaders ålder. De börjar löpa helt plötsligt. Om katten är parad stoppar löpningen direkt. Om hon inte är parad, löper hon i 5-10 dagar och sedan återkommer det efter 5-12 dagar.

Tecken på att katten löper vållar stor oro för kattägaren, som tror att katten har mycket ont (och därför ringer veterinären). Hon skriker och ylar (särskilt de orientaliska raserna), viftar yvigt på svansen och skjuter upp baken och lägger sig ner på frambenen.

Det är allmänt känt att de flesta katter börjar löpa 3-4 veckor efter att de fått kattungar. Emellertid finns det även fall, där katten har blivit dräktig igen under tiden hon varit digivande.

Fodermängd

Hur mycket mat skall jag ge min katt?

Katter är individer och mängden foder beror på dess aktivitetsnivå, klimat och ämnesomsättning. Med bra fysisk kondition menas en katt, som är välproportionerad med synbar midja bakom bröstkorgen och revben som kan kännas och som är täckta av ett tunt lager fett. Purina PetCare, som tillverkar FRISKIES, har en Body Condition Tool, du kan kolla om din katt är över- eller underviktig. Eftersom katter äter lite då och då, bör de ha tillgång till sitt foder flera gånger per dag. Liksom andra djur behöver de ha tillgång till rent, färskt vatten, något som är mycket viktigt för alla funktioner i kroppen.

Hur mycket foder katten behöver varierar beroende på fodrets näringssammansättning och den enskilde katten. Kattens aptit och totala foderintag kan variera från dag till dag. Detta är inget problem, såvida inte kattens minskade aptit håller i sig eller att katten visar tecken på sjukdom eller viktminskning. Om det är så, skall en veterinär konsulteras.

 

Loppor

Vad kan jag göra åt min katts problem med loppor?

Loppor är inget, som bara är din katts problem. För varje loppa, som finns på din katt, finns det 99 loppor i ditt centraluppvärmda, mattäckta hem.

Loppor är de mest förekommande externa parasiter på katter och hundar. Vuxna loppor kan leva i 7-14 dagar och spenderar sin tid mellan att leva i kattens päls och att lägga ägg. Honlopporna lägger många ägg varje dag, som ramlar ner på golvet. Äggen kläcks till små larver, som kryper in i mattor och klädsel. Den varma miljön, som finns i dagens hem, är en utmärkt grogrund för loppor.

De utvecklas till puppor, som vilar i många månader. När de känner av värme eller vibrationer, kommer de fram och hoppar på någon, som går förbi, t ex din katt och så startar hela livscykeln om igen.

Det lättaste sättet att upptäcka om din katt har loppor, är att se om din katt kliar sig mycket. Loppor är mörkbruna och 1-2 mm långa. Du kan upptäcka dem, när du kammar kattens päls (med en smaltandad kam), särskilt på korthåriga raser, likväl kan du se små svarta korn, det är loppexkrement. Loppexkrement kan skiljas från vanligt smuts genom att lägga dem på en fuktig pappershandduk, smuts förblir smuts medans pappret runt loppexkrementerna blir rött (blod). Hög luftfuktighet och varma sensomrar är högsäsong för loppor men med dagens använda uppvärmningssystem inomhus vintertid, betyder det att du måste  behandla katten mot loppangrepp under hela året.

Det bör också kolla om din katt har binnikemask, eftersom binnikemaskägg ofta kan finnas i loppexkrement, som då katten kan få i sig, när den slickar sin päls. Titta efter något, som liknar frön i din katts exkrement, dessa är i så fall torkade äggrester från den vuxna binnikemasken.

De finns många behandlingar att köpa i butik, som hjälper mot loppor o mask. Din veterinär kan tipsa dig om de mest effektiva medlen, som du kan använda både på din katt och i din inomhusmiljö.

Pälsvård

Hur sköter jag min katts päls?

Gör detta till rutin och det bästa är att börja med detta redan när den är en kattunge. Utöver fördelen med att sköta kattens päls för att kolla ohyra, sår och för att slippa katthår i möblerna, så är det också ett oerhört bra sätta att knyta an till katten.

Så här sköter du pälsen:

 • För korthåriga katter använd en fintandad metallkam och kamma pälsen varje vecka och använd en borste för att ta bort alla döda hår.
 • Kamma eller borsta försiktigt i pälsriktningen.
 • Används borsten och borsta pälsen i riktningen mot huvudet och kamma tillbaka pälsen igen.
 • Långhåriga katter kammas dagligen med en stålkam.
 • Lös upp knutar med fingrarna och klipp bort dem med en trubbig sax eller be din veterinär klippa kattens päls, då det är lätt att skada huden.
 • Om din katt inte vill bli kammad, försök med lite godis och att tala lugnt och vänligt med katten och börja kamma försiktigt, när din katt passar på att äta godiset.

Tvätta katten

Hur gör jag rent kattens tänder, klor, öron och ögon?

Katter är rena av naturen att det egentligen är lite, som kattägaren behöver göra. Du behöver kolla igenom katten en gång i veckan, tvätta öron och ögon med en fuktig bomullstuss. Kolla också tänder och klor. Om de behöver slipas eller klippas, kan du låta en veterinär göra detta. Känn också igenom kattens päls för att upptäcka pälsknutar o loppor.

Vaccination

Vilka vaccinationer behöver katten?

 • Alla katter är mottagliga för och måste vaccineras mot ”de 3 stora” sjukdomarna:Feline Infectious Enteritis (FIE) även känd som Feline Panleukopenia, ofta en dödlig infektion i de inre organen, som ger aptitlöshet, feber, kräkningar och diarré.
 • Feline Calcivirus (FCV), en allvarlig virusinfektion i andningsorganen.
 • Feline Herpesvirus, också känd som ”kattinfluensan”.

Dessa vaccinationer brukar gemensamt kallas ”influensa och entiritis”.

Medan majoriteten av katterna i England och Irland har fått de nödvändiga vaccinationerna mot de mest förekommande infektionssjukdomarna, så är dessa sjukdomar relativt ovanliga. Otillräcklig immunitet mot dessa stora dödliga sjukdomar, är inte bara en risk för din egen katt, utan även i för katterna i kvarteret och hela vildkattsbeståndet.

Vaccination är också rekommenderat mot Felina Leukaemia Virus (FeLV), som påverkar immunsystemet och har dålig prognos. På några ställen i England och på Irland finns ett högre antal fall av FeLV i det lokala kattbeståndet, så kolla med din veterinär vilka vaccinationer din katt behöver. Då följderna av FeLV är så stora, så rekommenderas vaccination mot detta.

Vaccination är också rekommenderat mot Clamydophilia Felis, som orsakar konjunktivit och sjukdomar i övre luftvägarna.

Diskutera med din veterinär vilka vaccinationer och se till att ha koll på vilka vaccinationer din katt fått och när det är dags att förnya dessa.

Inälvsmask

Jag skulle vilja ha lite information om inälvsmask

Vanligaste invälsmask är rundmask och binnikemask.

Rundmask drabbar oftast kattungar. Därför behöver den behandling ofta när den är ung och sedan var 3-6 månad hela livet. Din veterinär kommer att ge dig information om detta vid första vaccineringen.

Binnikemask ser ut som så riskorn och ses ofta sitta fast runt anus eller på svansen. Katter kan få detta, när de äter något ute i naturen (t ex fåglar, möss etc), genom att äta rått kött eller från loppor i pälsen. För effektiv behandling av denna parasit, som är svår att bli av med, fråga din veterinär, som kan ge dig råd om bra behandling mot loppor. De flesta behandlingar måste upprepas ett par gånger, eftersom katten kan återinfektera sig själv med parasiten (det går ofta snabbt).

Smällare och raketer

Se till att följa våra råd för din katts bästa.

De kvällar, som du vet att det kommer att bli mycket smällande med raketer, se till att din katt är i tryggt förvar inomhus och stäng dörrar, fönster och kattluckor. Dra för gardiner för att minska ljudet utifrån och ha gärna musik och TV på för att dölja smällandet. Din katt har mycket känslig hörsel och detta kanske ändå inte alltid kommer att hjälpa mot de värsta smällarna. Det  bästa är om katten kan vara i ett välisolerat rum eller så långt från gatan som möjligt, där det smäller.

Många katter sätter sig gärna någonstans högt upp, där det är varmt när smällandet börjar… och några kryper upp bland varma filtar i ett skåp, så ha dörrar öppna till dessa krypin. Andra katter kryper in i sina mysiga katthus eller i en mysig varm låda med filtar och vill vara i ett rum tillsammans med dig. Använd gärna ett lugnande spray med feromoner, som du kan få från veterinären.

Kom ihåg till nästa gång något liknande händer, hur din katt vill ha det då.

Bry dig inte om din katt om den visar rädsla och trösta den inte när den blir rädd för smällandet och framförallt, ta inte upp katten för att trösta den, det hjälper inte och du riskerar då att själv bli skadad. Rädda katter föredrar att vara för sig själva och du ska bara ge dem ömhet och klappa den först när den hittat en lugn plats och lugnat ner sig.

Försök att inte gå ut så länge smällandet pågår. Stanna inomhus och uppträd precis som vanligt.

Om du är orolig för att det tar lång tid för din katt att bli sig själv igen, efter att ha varit med om smällande raketer, prata med din veterinär, som kan rekommendera dig att träffa en kattpsykolog.